OPORA 2018

OPORA 2018

Dňa 9.10.2018 sa uskutočnil koncert Réky Šurinovej, ktorá je prijímateľkou sociálnej služby v DSS Adamovské Kochanovce. Tento koncert sa mohol zrealizovať vďaka finančnej podpore nadácie SPP, ktorá sa pomocou svojich grantových programov snaží prispieť k skvalitneniu starostlivosti o ľudí v nepriaznivej sociálnej situácií. V grantovom programe OPORA je podpora určená poskytovateľom sociálnych služieb venujúcim sa ľuďom so špecifickými potrebami. Hlavným zámerom tohto programu je podporiť tvorbu a realizáciu individuálnych plánov prijímateľov, a tak prispieť k zvyšovaniu kvality ich života.

Réka, odkedy ju poznáme,  vždy snívala vystupovať pred veľkým publikom. A teraz sa jej sen stal skutočnosťou. Tento koncert nebol len splnením jej sna, ale aj poďakovaním ľuďom, ktorí jej pomáhali a na tejto ceste ju podporovali.

Príprava koncertu neznamenala pre Réku len hodiny spevu, ale aj dohodnutie priestorov, občerstvenia... Pri realizácií projektu si s podporou trénovala ďalšie úlohy spojené s organizovaním koncertu - písala si zoznam pozvaných hostí, navrhovala si pozvánku, vybavovala si tlač pozvánok... učila sa odoslať pozvánky poštou. Využila aj služby kaderníčky a kozmetičky, s podporou pracovníčok si kúpila spoločenské šaty.

Aj známy básnik a prozaik Viktor Hugo hovorí „Život je čakaním nato, kedy sa naše sny premenia na skutočnosť“. No kým sme sa dostali až sem, prešli sme si spolu dlhý kus cesty.

Na začiatku našej snahy sme chceli nájsť, čo Réku baví. Začali sme nacvičovať divadelné predstavenia.... naučiť sa texty naspamäť nebol pre Réku žiadny problém... na rad prišla scénka „Perinka pre Ježiška“ a Rékina prvá pesnička. Réku obsadzujeme do hlavných postáv našich divadelných scénok. Vidíme, ako dobre sa cíti v roly niekoho iného. Ostáva stále v rozprávkach - prichádzajú divadelné predstavenia „Popletená pančucha“ „Hlúpa žena“ a iné.... U Réky sme postupne objavili nový talent, ktorým je spev. V roku 2015 začína navštevovať ZUŠ. Okrem spevu trénuje aj samostatné cestovanie, učí sa riešiť situácie bežného života, ktoré sú pre nás samozrejmosťou. Pani učiteľka Slávka učí Réku spievať pesničky len s hudobným podkladom, nakoľko má výborný hudobný sluch (vie kedy má urobiť pauzu, kedy nastúpiť).

A prichádzajú na rad nové veci – Réka začína korepetovať s klavírom (t.j. spev a hra na klavíri). Asi najväčším prekvapujúcim výsledkom pre nás je pieseň „Maria Magdaléna“ zo známeho muzikálu Jesus Christ Superstar. Réka pieseň najskôr len počúvala na CD v anglickej verzií... a na hudobnej výchove začala spievať po anglicky. Pustili sme sa do prepisovania textu formou „píš ako počuješ“, a následne sa text učila. Nebola to vôbec ľahká úloha, ale ona ju zvládla. Ďalej sme hľadali, ktorá pieseň by sa jej páčila a dobre sa jej spievala z modernej tvorby. V hudobných podkladoch sme natrafili na pieseň „Spomaľ“.  S touto piesňou sa prezentovala na mnohých podujatiach, a to aj ako zahraničný hosť na speváckej súťaži vo Vsetíne, kde zožala veľký úspech. Repertoár sa postupne rozširoval, pribúdali nové a nové vystúpenia .... A napokon niekoľkoročná snaha a intenzívna práca pani učiteľky, pracovníčok DSS a samozrejme samotnej Réky vyústila v jej premiérový samostatný koncert v krásnych priestoroch Galérie M.A.Bazovského v Trenčíne.  Odmenou všetkým zainteresovaným bol mohutný aplauz publika, v ktorom nechýbala vedúca sociálneho odboru TSK, PhDr. Elena Nekorancová, či riaditeľka ZUŠ , Mgr. Eva Kulhánková v Trenčíne. Nechýbali slzy dojatia u ľudí, ktorí ju podporovali a verili v jej schopnosti.

                                                           Gabika, sociálna terapeutka

Fotoalbum

Kalendár podujatí

 
Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31